Företag som lurar nyföretagare

När vi startade vårt företag förra våren fick vi träffa en rådgivare från Nyföretagarcentrum i kommunen. Det var bra att prata med någon om företagsidén och få lite råd och tips från någon som varit med ett tag.

Vi gick också på informationsträff med Skatteverket som var väldigt ”matnyttigt”. Trevliga människor som berättade på ett enkelt sätt!

Det finns också många bra sidor på nätet för oss som startar företag.

Jag saknar dock en tydlig varning i den information vi fick. Eftersom en sak som jag har reagerat på som företag är alla dessa försäljare som ringer och erbjuder fantastiska avtal. Till mig har det ringt flera företag som jag efteråt förstått är rena blufföretagen. De ringer ofta nyföretagare som säkert är mer lättlurade och försöker övertyga dem om hur bra deras tjänst är.

Mitt råd till alla företagare är att tacka nej till alla försäljare som ringer över telefonen. Erbjuder de något som är intressant, be dem skicka avtalet så att du kan läsa och utvärdera det i lugn och ro. Googla sedan på företagsnamnet för att se vad som skrivs på forumtrådar och olika betygsajter som rejta.se, reco.se och liknande.

Tänk efter både en och två gånger eftersom om du svarat ja per telefon spelar de in samtalet och hotar med det om du vill ångra dig. Som privatperson har du ångerrätt i 14 dagar vid distanshandel, det har du inte som företag. Tyvärr kan du inte registrera dig till NIX-registret som företagare heller.

Denna information önskar jag att det stod om i alla broschyrer och information som jag fått som nyföretagare. Det är värt att understryka hur viktigt det är eftersom en del småföretagare har fått lägga ner sin verksamhet efter stora bluffakturor som de betalt eftersom de är räddas för att få en prick av kronofogden. Läs här vad du ska göra om du får en bluffaktura.

Författare: Smultronbyn

Smultronbyn Träleksaker är en e-butik som erbjuder klassiska leksaker i trä och bomull - naturmaterial som kan hålla i generationer. Förutom leksaker kan du även finna barninredning och babyartiklar.

2 reaktioner till “Företag som lurar nyföretagare”

 1. Det är också så att många ”seriösa” firmor, inte bara blufföretagen, är fixerade på att sälja i person och kan vara mycket motsträviga när det kommer till att ge skriftliga informationer. Detta för att de vet att en kund med ett kallt huvud och skriftlig information är mindre trolig att köpa—och för att de kan lova runt och hålla tunnt, om allt diskuterats muntligt.

  Man ska alltså alltid se till att få skriftliga informationer, bekräfta viktiga punkter som diskuterats i skriven form, osv. Framförallt ska man försiktig om motparten börjar med ”Ring oss om du har fler frågor.”, ”Det diskuterar vi bättre i person.”, o.dy.—alla större punkter och löften måste vara skriftliga.

  1. Ja visst är det så. Över telefonen kan det lovas guld och gröna skogar men så länge det inte står i avtalet så är det inte så mycket att tro på. Jag har inte fått någon ren bluffaktura än även om jag ofta hör andra som fått det, dvs en faktura från ett företag jag aldrig hört talas om.

   Jag har dock många gånger blivit erbjuden avtal av företag som verkar se sig själva som seriösa. Problemet om jag sedan läser om dem på nätet är att deras s.k. tjänster är minst sagt undermåliga och deras avtal blir väldigt mycket dyrare om det inte sägs upp i tid. Sedan är avtalen svåra eller omöjliga att säga upp, t ex måste sägas upp skriftligt via rekommenderat brev som företaget aldrig löser ut. Det är då det blir krångligt som kund att reklamera tjänsten och bestrida fakturan.

   Jag önskar verkligen att det kunde utformas lagar för att stoppa dessa företag. Enligt den person jag talat med på Varningslistan.se så kommer de personer som driver dessa företag undan lätt. De startar ett företag vid årets början som de sedan lägger ner vis årets slut. I början på nästkommande år startar de ett nytt och fortsätter så… Det är alldeles för lönsamt för att sluta. Tydligen leder inte heller polisanmälningarna till något vettigt, polisen är också frustrerade på det bristande regelverket enligt personen på Varningslistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.